Aikuinen 8-13mm

Tunnistaminen: 
Russakka eli saksantorakka on yleisväritykseltään kellanruskea ja sen selässä on kaksi tummanruskeaa pitkittäisjuovaa. Siivet peittävät takaruumiin kokonaan. Naarasrussakka kuljettaa munia mukanaan munakotelossa ja munista kuoriutuvat toukat muistuttavat aikuisia yksilöitä.

Russakat viihtyvät lämpimissä ja kosteissa tiloissa ja rakenteissa. Ne liikkuvat pääasiassa pimeällä. Liikkuma-alue voi olla hyvin laaja.

Russakalle tunnusomaista on, että ne lisääntyvät nopeasti ja ovat hyvin vastustuskykyisiä torjunta-aineita vastaan. Niitä kulkeutuu helposti koteihin liiketiloihin esimerkiksi ulkomaisten elintarvikepakkausten saumoissa, tai rahtikuormien/matkatavaroiden mukana.

Haitat: 
Aiheuttaa merkittävän hygieniariskin. Russakka ulostaa syödessään ja pilaa elintarvikkeet syömäkelvottomiksi. Se voi myös levittää tauteja, kuten salmonellaa.

Ennaltaehkäisy ja torjunta: 
Tarkasta matkatavarat reissulta palatessa ja lämpökäsittele ne tarvittaessa esim. saunassa. Tarkasta huolellisesti ulkomailta ostetut elintarvikepakkaukset ennen kotiin tuomista. Saastuneet elintarvikkeet tulee hävittää.

Torjuntatyöt on hyvä aloittaa mahdollisimman nopeasti ensimmäisten havaintojen jälkeen, sillä russakka leviää erittäin nopeasti rakenteita pitkin ja ihmisten tavaroiden mukana. Russakoiden torjunta on vaativaa ja aikaavievää ja torjunnat tulee teettää aina ammattityönä.

Toimenpidesuositus:

Tarvikkeita torakoiden torjuntaan