Hiirien torjunta

Hiiret ovat monelle suomalaiselle tuttuja jyrsijöitä. Useimmiten kodeissa ja pihapiireissä tavataan metsähiiriä. Hiiret ja muut jyrsijät kuuluvat Suomen luontoon ja kokonaan niitä ei pysty poistamaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että jyrsijätilannetta seurataan säännöllisesti, jotta osataan reagoida mahdollisimman nopeasti mikäli ongelmia huomataan.

Hiiriongelman tunnistaminen

Ensimmäinen hiiristä vinkkaava havainto on yleensä rakenteista öiseen aikaan kuuluva rapina. Rapinan aiheuttaja voi olla myös jokin muu eläin, joten kannattaa tarkastaa paikat muiden mahdollisten merkkien ja havaintojen varalta. Lisää tietoa rapinoista ja niiden aiheuttajista löydät kirjoituksestamme Apua, rakenteissa rapisee! Talon ulkopuolella voi myös havaita pieniä puru- tai villapalasia kohdassa, josta hiiriä kulkee sisälle rakenteisiin. Yläpohjassa liikkuvat hiiret jättävät jälkeensä selkeitä polkuja ja pieniä uloste papanoita. Hiiret voivat aiheuttaa myös hajuhaittoja huonetiloihin ulostaessaan rakenteiden sisään. Myös hiirien rakenteisiin jääneet raadot voivat aiheuttaa merkittävää hajuhaittaa asuintiloissa ja houkutella paikalle tuhohyönteisiä.

Miksi hiiriä torjutaan?

Vikkelä ja utelias hiiri elää useimmiten suurissa perhekunnissa. Yksittäisen hiiren aiheuttamat harmit ovat yleensä huomaamattomat, mutta useiden hiirien läsnäolon ja haitat huomataan herkemmin. Rakenteissa rapisteleva hiiri aiheuttaa monenlaisia haittoja kulkureittejä ja talvivarastoja tehdessään, sekä pesää rakennellessaan.

Merkittävin hiirien aiheuttama haitta on sähköjohtojen kuorimiseen liittyvä paloturvallisuusriski. Muita mahdollisia haittoja ovat mm. hiirien raatojen ja virtsan aiheuttamat hajuhaitat, sekä erilaiset eristeille ja pintamateriaaleille aiheutuvat vauriot. Hiiret voivat myös levittää jyrsijöille tyypillisiä tauteja. Sisälle huonetilaan löytänyt hiiri hakeutuu useimmiten keittiöön mahdollisia ruoanlähteitä etsiessään. Tällöin haittana on useimmiten elintarvikkeiden nakertelu ja pöytätasojen/lattioiden sotkeminen ulosteilla. Ensimmäiset havainnot tehdään yleensä roskiskaapista, johon hiiri pääsee kätevästi rakenteista putkien läpivienti aukkojen kautta.

Kaikissa kiinteistöissä hiirien torjuntaa voidaan tehdä jo ennaltaehkäisevästi. Mikäli hiiret ovat jo ehtineet asettua taloksi niin on syytä siirtyä suorittamaan varsinaista torjuntaa hiirien poistamiseksi.

Hiirien torjunta

Ennaltaehkäisy

Lintujen ruokinta pihoilla houkuttaa monesti hiiriä ja muita jyrsijöitä piha-alueelle. Mikäli lintuja halutaan tästä huolimatta ruokkia, tulee lintujen ruokinta telineen olla sellainen josta ruokaa/siemeniä ei pääse tippumaan maahan. Ruokapaikka ja sen lähiympäristö on myös hyvä puhdistaa viikottain, sillä linnut tiputtelevat ruokaa maahan syödessään.

Karkottimet voivat olla tehokas apu ennaltaehkäisyssä oikein käytettynä. Karkottimien teho perustuu erilaisiin ärsykkeisiin, joista yleisimmät ovat haju, näkö (visuaalinen), ääni ja/tai ultraääni. Karkottimia käytettäessä on kuitenkin tärkeää muistaa, että ne eivät estä jyrsijöitä liikkumasta, vaan niiden toiminta perustuu karkotettavan lajin käytöksen muuttamiseen. Käytösmallien muuttuminen voi kestää lajista ja ympäristöstä riippuen useita päiviä tai viikkoja. Karkottimia käyttäessä on myös huomioitava valitun karkottimen soveltuvuus käyttötarpeeseen ja tilaan. Esimerkiksi ultraäänikarkottimen kohdalla on tärkeä huomioida, että ultraääni ei kuulu kiinteiden objektien, kuten huonekalujen ja seinäpintojen läpi.

Kulkuaukkojen verkottaminen tai tukkiminen muulla tavoin voi estää hiirien pääsyn rakenteisiin huolella tehtynä. Verkotusten kohdalla on hyvä huomioida, että hiiri sopii kulkemaan pienistä pikkurillin pään kokoisista aukoista. Varsinkin vanhemmissa rakennuksissa verkottamisen toteuttaminen “vedenpitävästi” onkin vaativa urakka. Ennen verkotusten asentamista on hyvä selvittää mahdollisimman tarkasti hiirien kulkureitit. Verkotuksia tehdessä on tärkeää käyttää riittävän tiheää, mielellään pistehitsattua jyrsijäverkkoa. Punotut verkot lähtevät helposti purkautumaan reunoista, joten niiden käyttöä ei suositella. Verkotusten asentaminen on usein pidempi prosessi, jossa kulkuaukkoja verkotetaan sitä mukaa kuin niitä havaitaan. Hiiret kulkevat tyypillisesti erilaisten rakennusten ilmanvaihtoa edesauttavien aukkojen tai esimerkiksi ulkolaudoituksen oksan reikien, nurkkien ja peitelaudoituksen rakojen kautta sisään rakenteisiin.

Oikean torjuntatavan valinta

Yleisin torjuntatapa on käyttää heti tappavia hiirenloukkuja. Hyvä hiirenloukku on riittävän vahva, jotta hiiri kuolee välittömästi loukun lauetessa. Loukku tulee myös suojata siten, että muille eläimille tai lapsille ei koidu vaaraa. Hiiren loukkujen toimintaa voi myös tehostaa valitsemalla loukku-mallin jossa suojakotelo ohjaa hiiren loukkuun oikeasta suunnasta. Tällöin riski, että hiiri jäisi kiinni hännästään tai jaloistaan pienenee.

Nykyisin on myös saatavilla sisätiloissa käytettäväksi tehokkaita elektronisia hiirenloukkuja. Mikäli hiiriä on paljon tulee loukkuja laittaa riittävä määrä tai suosia loukkumallia jossa on automaattinen keräyssäiliö kuolleille hiirille. Toimivan houkutinaineen valinta on myös tärkeää. Kotikäyttöön parhaimpia houkutinaineita hiirille ovat maapähkinävoi ja suklaa. Voit myös käyttää valmiita erityisesti hiirille kehitettyjä houkutinsyöttejä, jotka ovat tehokkaita pitkään asettamisen jälkeen eivätkä houkuttele niin herkästi muita tuholaisia tai hyönteisiä syötin kimppuun.

Elävänä pyytävät loukut ovat näppärä ja humaani vaihtoehto hiiri torjuntaan. Loukku-malleja löytyy pieniä yhden hiiren malleja sekä suurempia pyydyksiä, joissa on tilaa useammalle hiirelle. Ahtaisiin paikkoihin yhden hiiren mallit ovat erinomaisia, mutta mikäli tilaa runsaasti on suositeltavaa käyttää isompaa useamman hiiren mallia. Elävänä pyytävä loukku on erityisen tehokas silloin kun ensimmäinen hiiri on jo mennyt loukkuun ja tutkii tyytyväisenä houkutinsyöttiä. Tällöin kaverit loukun ulkopuolella haluavat mukaan ja näin saalis on useimmiten suurempi kuin heti tappavia loukkuja käytettäessä. Elävänä pyytävät loukut on muistettava tarkastaa päivittäin ja kiinni jääneet hiiret vietävä vähintään kilometrin päähän ennen vapauttamista.

Torjunta-aineita käyttäessä torjunnan tulokset näkyvät nopeimmin. Kuluttajakäyttöön tarkoitettuja torjunta-aineita saa käyttää ainoastaan sisätiloissa. Taloyhtiöissä niiden käyttö ei ole sallittua yleisissä tiloissa. Oikein käytettynä torjunta-aine on turvallinen ja tehokas konsti jyrsijäkannan pienentämiseen. Esitäytetyt syöttirasiat asennetaan paikkoihin, joissa hiiriä on havaittu. Pakkauksen mukana on aina tarkemmat ohjeet myrkkyjen turvalliseen käyttöön ja syöttirasioiden sijoitteluun. Tutustu ohjeisiin ja noudata niitä.

Ammattilaisen suorittama torjunta tehdään useimmiten torjunta-aineilla, koska torjunta on niillä huomattavasti tehokkaampaa kuin torjunta-aineettomilla loukuilla. Ennen torjuntaa tuholaistorjuja arvioi paikan päällä tilanteen ja torjunnan laajuuden, jonka jälkeen kohteelle asennetaan lukitut syöttiasemat. Ammattilaisen voi pyytää paikalle mikäli hiiri ongelma ei poistu omista toimista huolimatta noin 4-6 viikon kuluessa tai mikäli ei ole aiempaa kokemusta hiirien torjunnasta.

Tarvittaessa voit pyytää arviota tilanteesta puhelimitse soittamalla meille numeroon 040 660 5808 tai lähettämällä viestin sähköpostitse tuholaistorjunta@taystuho.fi 

19,00  sis. ALV 25,5% ( 15,14  alv.0 )

Loukut ja loukkuasemat

HIIRENLOUKKU BlackMetal

2,90  sis. ALV 25,5% ( 2,31  alv.0 )

Loukut ja loukkuasemat

HIIRENLOUKKU Isohammas

3,50  sis. ALV 25,5% ( 2,79  alv.0 )

Loukut ja loukkuasemat

HIIRENLOUKKU Juusto 2kpl/pkt

1,50  sis. ALV 25,5% ( 1,20  alv.0 )

Loukut ja loukkuasemat

HIIRENLOUKKU Snap

2,90  sis. ALV 25,5% ( 2,31  alv.0 )

Sesonkituotteet

HIIRIPYYDYS Lite

7,90  sis. ALV 25,5% ( 6,29  alv.0 )

Karkottimet jyrsijöille ja haittaeläimille

ULTRAÄÄNIKARKOTIN Solar Yard Gard ulkotiloihin

69,00  sis. ALV 25,5% ( 54,98  alv.0 )

Karkottimet jyrsijöille ja haittaeläimille

ULTRAÄÄNIKARKOTIN Yard Gard ulkotiloihin

99,00  sis. ALV 25,5% ( 78,88  alv.0 )