Mitä tehdä, kun epäilee kodissaan olevan luteita?

Lutikoiden ulostejälkiä

Lutikat eli seinäluteet ovat ikäviä seuralaisia, mutta ongelmasta on onneksi mahdollista päästä eroon. Lude on aiemmin kulkeutunut koteihin pääasiassa kutsumattomana vieraana matkoilta, mutta nykyisin Suomessa on oma kanta. Tyypillisimmin lutikka salamatkustaa kodista toiseen ihmisten tai irtaimiston mukana, mutta voi kulkeutua talon rakenteisiin myös lepakoiden mukana.

Huomioithan, että taloyhtiössä jo lude-epäilystä on syytä ilmoittaa isännöitsijälle, riittävien toimenpiteiden varmistamiseksi.

Älä hätiköi, varmista havainto ennen toimenpiteitä!

Varmista ennen toimenpiteiden aloittamista, mikä tuholainen on kyseessä. Näin vältät turhat toimenpiteet, sekä väärien toimenpiteiden mahdollisesti aiheuttamat lisäongelmat. Katso lisätietoja lutikoiden tuntomerkeistä sivujemme Tuholaisten tunnistus-osiosta.

Useimmiten lutikoiden läsnäoloa aletaan epäillä, kun asukkaille tulee puremajälkiä tai kun hämärän aikaan huomataan sängyssä liikkuvan hyönteinen/hyönteisiä. 

Makuuhuoneessa luteiden piilopaikat sijaitsevat yleensä joko sängyssä, tai sen lähettyviltä. Ulostejälkien (kts. ensimmäinen kuva) elävien lutikoiden ja munien varalta kannattaa tarkastaa kaikki mahdolliset raot ja kolot kalusteissa ja rakenteissa.

Olohuoneessa lutikka lymyilee useimmiten sohvassa tai nojatuolissa, tai niiden lähettyvillä. Jos tilassa on muita pehmustettuja kalusteita, niin myös ne tulee tarkastaa elävien luteiden, tai ulostejälkien varalta. Usein niitä havaitaan myös taulujen taulujen takana.

Havainnon voit varmistaa esimerkiksi lutikka-ansojen avulla. Asenna lutikka-ansat lähelle luteiden mahdollisia kulkureittejä ja piilopaikkoja. Tarkasta ansat päivittäin hyönteisten varalta. 

Saat tarvittaessa apua myös ansaan kiinni jääneen hyönteisen tunnistamiseen lähettämällä kuvan hyönteisestä asiakaspalveluumme puh. 040 660 5808 tai tuholaistorjunta@taystuho.fi 

Yhteydenotot käsitellään aina luottamuksellisesti.

Torjunta-alan ammattilaiselta voit myös pyytää arviota mm. tarkastuskäynnin tarpeellisuudesta, ellet ole varma tilanteesta.

Aloita toimenpiteet luteiden torjumiseksi

Mikäli ludehavainto varmistuu, on aika aloittaa toimenpiteet. Lutikoista on lähes mahdoton päästä omin konstein, mutta se on mahdollista jos ongelma on huomattu ajoissa. Ensisijaisesti luteille suositellaan kuitenkin aina ammattitorjuntaa. Mikäli haluat tehdä torjunnan itse, tutustu ennen toimenpiteiden aloittamista hyvin lutikoiden elintapoihin ja suunnittele toimenpiteet tarkoin. Seuraa tilannetta omatorjunnan jälkeen esim. asentamalla uudet lutikka-ansat. Toista toimenpiteet, mikäli havaitset vielä luteita ja käänny tarvittaessa ammattilaisen puoleen.

HUOM! Taloyhtiöissä havainnoista tulee ilmoittaa aina isännöitsijälle ennen toimenpiteiden aloittamista. Mikäli luteet ovat ehtineet leviämään rakenteisiin, ongelma ei poistu suorittamalla torjuntoja vain yhteen asuntoon. Liian suppeat toimet voivat pahentaa tilannetta entisestään ja lisätä luteiden levittäytymistä laajemmalle alueelle.

Hyönteisansat ja -monitorit

PATJAPUSSI Bedefender Plus 180x200cm

125,00  sis. alv 24% ( 100,81  alv.0 )

Aikaisempi alin hinta: 125,00 .

Hyönteisansat ja -monitorit

PATJAPUSSI Bedefender Plus 160x200cm

115,00  sis. alv 24% ( 92,74  alv.0 )

Aikaisempi alin hinta: 115,00 .

Hyönteisansat ja -monitorit

PATJAPUSSI Bedefender Plus 90x200cm

85,00  sis. alv 24% ( 68,55  alv.0 )

Aikaisempi alin hinta: 85,00 .

Hyönteisansat ja -monitorit

PATJAPUSSI Bedefender Plus 120x200cm

99,00  sis. alv 24% ( 79,84  alv.0 )

Aikaisempi alin hinta: 99,00 .

35,00  sis. alv 24% ( 28,23  alv.0 )

Aikaisempi alin hinta: 35,00 .

Hyönteisansat ja -monitorit

LUTIKKA-ANSA Nattaro Scout 4kpl

79,00  sis. alv 24% ( 63,71  alv.0 )

Aikaisempi alin hinta: 79,00 .

25,00  sis. alv 24% ( 20,16  alv.0 )

Aikaisempi alin hinta: 25,00 .