Sopivan UV-hyönteisansan valinta

UV-hyönteisansamalleja_PlusZap_Fusion_Lantern_FlyShield_Halo

UV-hyönteisansa on hyvä apuväline

Lentävät hyönteiset aiheuttavat haasteita kodeissa ja yritystiloissa. Osa ongelmista on kausiluonteisia, esimerkiksi kodeissa ongelmia on pääasiassa kesäaikaan. Joskus ongelmia esiintyy säännöllisesti ympäri vuoden. UV-hyönteisansa voi olla oiva apuväline lentävien tuholaisten torjuntaan molemmissa tapauksissa.

Olemme keränneet tähän kirjoitukseen perustietoja asioista, jotka on hyvä tietää ennen UV-hyönteisansan valintaa. Voit tutustua asiaan lisää jatkamalla lukemista.

Mikäli haluat mieluummin selvittää pikaisesti, mikä UV-hyönteisansa sinulle sopii parhaiten, voit siirtyä suoraan oheiseen testiin. Vastattuasi kysymyksiin saat ehdotuksen tarpeisiisi parhaiten sopivista UV-hyönteisansoista.

ALOITA TESTI

Mikä on UV-hyönteisansa?

UV-hyönteisansa on lentävien hyönteisten torjuntaan tarkoitettu elektroninen laite, joka houkuttelee hyönteisiä UV-valolla. UV-hyönteisansoja käytetään ennaltaehkäisemään ja torjumaan pääasiassa kärpästen aiheuttamia ongelmia, mutta myös jonkin verran muille lentäville hyönteisille, kuten mahlakärpäsille (esim. hedelmäkärpäset), ampiaisille ja koisille.

Pääpiirteittäin UV-hyönteisansat jaotellaan kahteen eri kategoriaan; liimalevymalleihin ja sähkövastusmalleihin. Liimalevymalleissa lentävä hyönteinen tarttuu kiinni hyönteisansaan asennettuun liimalevyyn, kun taas sähkövastusmalleissa sähkövastus käräyttää siihen laskeutuneen pörisijän. Molemmista kategorioista löytyy runsaasti malleja, jotka ominaisuuksiensa mukaan soveltuvat erilaisiin käyttötiloihin.

Voiko UV-hyönteisansoja käyttää kodeissa?

Kyllä voi. Monesti ajatellaan, että kodin kärpäsongelmia varten ei kannata hankkia kärpäspapereita tai kärpäslätkää kummempia varusteita. UV-hyönteisansa on kuitenkin siisti ja helppohoitoinen vaihtoehto perinteisiin liimapapereihin ja öisiin kärpästen metsästyshetkiin verrattuna. Se on pitkäkestoinen ja turvallinen vaihtoehto myrkyille ja toimii myös ongelmaa ennaltaehkäisevästi. Hyvä UV-hyönteisansa on lisäksi kustannustehokas, koska sama laite kestää hyvin huollettuna käytössä vuosia.

Mistä tiedän mikä UV-hyönteisansa on sopiva minulle?

Oikean UV-hyönteisansan valintaan vaikuttavat mm. mitä toiveita käyttäjällä on laitteen ominaisuuksien tai ulkoasun suhteen ja millaisia rajoituksia olosuhteet asettavat valitulle ratkaisulle. Ominaisuuksien tärkeysjärjestys riippuu siitä, mitä hyönteisansalta toivotaan. Esimerkiksi kodeissa keittiö-tiloissa toivotaan useimmiten miellyttävää ulkoasua ja hyvää hygieniaa, kun taas teollisissa keittiöissä hyvä hygienia ja tehokkuus on tärkeämpää kuin edustava ulkoasu.

Ennen hankintaa onkin hyvä miettiä seuraavia seikkoja:

 1. Mitä hyönteislajia halutaan torjua?
 2. Millaiseen käyttötilaan hyönteisansa halutaan asentaa?
 3. Käsitelläänkö laitteen toiminta-alueella elintarvikkeita?
 4. Onko toiveita hyönteisansan ulkoasun suhteen?
 5. Rajoittaako ympäristö asennustapaa?
 6. Minkä kokoinen huonetila on? Onko tila pitkä ja kapea, tai sokkeloinen?

KODEISSA valintaan vaikuttavat useimmiten eniten

 • Huonetilan käyttötarkoitus (keittiöön asennettavalta laitteelta odotetaan eri asioita kuin esim. varastoon tai autotalliin asennettavalta)
 • Mihin hyönteisansa on mahdollista asentaa (pistorasian sijainti, voiko tehdä reikiä seiniin jne).

Design-malleista löytyy useimmiten sopiva laite kodin asuintiloihin ja sähkövastusmalleista varastotilojen tarpeisiin.

YRITYSTILOISSA valintaan vaikuttavat monenlaiset olosuhteet ja laitteilta vaaditaan enemmän mukautuvuutta kuin kotikäytössä.

 • Varasto-, toimisto- ja muihin vastaaviin sisätiloihin sopivat lähes kaikki hyönteisansat tilan koko huomioiden.
 • Asiakastiloihin suositellaan ulkoasultaan miellyttäviä Design-malleja.
 • Elintarviketiloihin, keittiöihin ja pakkaamoihin suositellaan hygieenisiä liimalevymalleja
 • Teollisuudessa, eläinsuojissa ja muissa vaativissa olosuhteissa valitun hyönteisansan ominaisuuksien tulee vastata olosuhteita, esim. ruiskupestävissä tiloissa UV-hyönteisansan tulee olla IP65 suojattu. Sirpalesuojatut lamput ovat vakiovaruste suurimmassa osassa vaativiin tiloihin tarkoitetuista UV-hyönteisansoista, mutta niitä on tilattavissa erikseen myös lähes kaikkiin perus UV-hyönteisansoihin.

Valitun hyönteisansan on hyvä olla myös mahdollisimman helppohoitoinen ja säännöllisen huollon on hyvä onnistua ilman työkaluja.

Tarvitsetko apua oikean UV-hyönteisansan valintaan?

Haluatko löytää sinulle sopivan UV-hyönteisansan mahdollisimman helposti? Tee oheinen testi ja saat ehdotuksen suoraan tarpeisiisi parhaiten sopivista UV-hyönteisansoista.

ALOITA TESTI

Voit myös halutessasi olla suoraan yhteydessä meihin, mikäli oikean laitteen valinta tuntuu hankalalta. Autamme mielellämme valitsemaan tarpeisiisi sopivan UV-hyönteisansan.